Przez 偶o艂膮dek do piek艂a…

Piekielny ketchup pomidorowy

pomidory przerobowe
Pomidory przerobowe

Uwielbiam pomidory. W ka偶dej postaci. Zupa pomidorowa to moje popisowe danie. Makaron z sosem pomidorowym zawsze dobrze wchodzi. Co wi臋cej, moja c贸rka uwielbia ketchup. Odk膮d zacz臋艂a samodzielnie je艣膰, zdarza艂o si臋 jej dodawa膰 ketchup do owsianki, albo moczy膰 w nim kawa艂ki pokrojonego jab艂ka. Dlatego stwierdzi艂em, 偶e skoro ju偶 ketchup, to zrobi臋 taki lepszy jako艣ciowo, sw贸j. Nawet najlepsze ketchupy ze sklepu to straszny shit. Zobaczcie sk艂ad zanim kupicie, w szczeg贸lno艣ci ilo艣膰 pomidor贸w w por贸wnaniu do cukru i octu.

Pora zrobi膰 sw贸j piekielny ketchup pomidorowy. Uda艂o mi si臋 dorwa膰 pomidory na przetwory w super cenie. W zasadzie to za darmo, bo kupi艂 mi je tata a ja mu jeszcze nie odda艂em kasy. Troch臋 poczyta艂em, pogrzeba艂em w sieci i jak zwykle…. zacz膮艂em improwizowa膰. Op艂aca艂o si臋, poniewa偶 efekt ko艅cowy by艂 艣wietny. Oczywi艣cie ketchup dla dziecka zrobi艂em 艂agodny, ale cz臋艣膰 by艂a wzbogacona ostro艣ci膮 z moich papryczek habanero oraz bishop’s crown. Ostre dodaje si臋 na koniec, ale nie m贸g艂bym tego pomin膮膰 w przepisie. Nazwa bloga zobowi膮zuje.

Sk艂adniki na piekielny ketchup pomidorowy:

pomidory na ketchup
Pomidory na ketchup
  • 10kg pomidor贸w przerobowych (te pod艂u偶ne)
  • 3 lekko czubate 艂y偶ki soli
  • 2 艂y偶ki miodu
  • 2 艂y偶ki mielonego cynamonu
  • 1 艂y偶ka cukru br膮zowego
  • 3 du偶e z膮bki czosnku z 艂upinami
  • 艂y偶ka ziela angielskiego w kulkach
  • 艂y偶ka go藕dzik贸w w ca艂o艣ci
  • 艂y偶ka octu winnego
  • 艂y偶eczka w臋dzonej, s艂odkiej papryki

Przepis na piekielny ketchup pomidorowy:

Przepis w zasadzie jest banalny, ale dla porz膮dku uporz膮dkuj臋 czynno艣ci w kolejno艣ci. M贸j przepis r贸偶ni si臋 znacznie od innych, jakie znajdziecie w sieci g艂贸wnie na etapie gotowania.

  • Pomidory myj臋 i byle jak kroj臋 wzd艂u偶 na mniejsze cz臋艣ci. NIE wyd艂ubuj臋 nasion i NIE wycinam ogonk贸w. Je艣li s膮 szypu艂ki, zostawiam je na mniej wi臋cej 1/3 wszystkich pomidor贸w. Szypu艂ki dodaj膮 du偶o fajnego aromatu.
  • Wrzucam pokrojone pomidory do garnka i w艂膮czam kuchni臋. Ustawiam mniej wi臋cej po艂ow臋 mocy p艂yty indukcyjnej. Dodaj臋 s贸l aby wszystko szybciej pu艣ci艂o sok.
  • Po mniej wi臋cej 2h, jak mamy do czynienia z bulgocz膮c膮 brej膮, dodaj臋 wszystkie pozosta艂e przyprawy i mieszam od tego momentu co 30 minut, aby ca艂o艣膰 si臋 nie przypali艂a. W wersji pikantnej dodajemy te偶 ostre papryczki. W zale偶no艣ci jakimi dysponujemy i jak膮 ostro艣膰 chcemy osi膮gn膮膰, tyle dorzucamy. Te偶 w ca艂o艣ci, jedynie po umyciu.
  • Jak zawarto艣膰 garnka zredukuje si臋 o 1/3, przychodzi pora na najbardziej upierdliw膮 cz臋艣膰. No chyba, 偶e macie odpowiedni sprz臋t do przecierania pomidor贸w. Ja nie mia艂em i robi艂em to 8h na sitku (ale z 40kg pomidor贸w ). Przecieramy ca艂膮 mas臋 tak, aby zosta艂y nam jedynie sk贸rki z pestkami i przyprawami. Przelewamy do czystego garnka.
  • Redukujemy ca艂o艣膰 do momentu, kiedy konsystencja jest tak pomi臋dzy pasiat膮 pomidorow膮 a kupnym przecierem w s艂oiku. Ketchup ma by膰 p艂ynny, ale musi m贸c przyklei膰 si臋 do frytki 馃檪
  • Jak nasz ketchup osi膮gnie po偶膮dan膮 g臋sto艣膰, przelewamy p贸ki jest gor膮cy do wyparzonych s艂oiczk贸w, zakr臋camy i stawiamy do g贸ry nogami a偶 do wystygni臋cia.
  • Piekielny ketchup pomidorowy jest gotowy 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *