Przez 偶o艂膮dek do piek艂a…

Sos tabasco – domowy przepis

Tabasco w przygotowaniu

Sos tabasco ma bardzo interesuj膮c膮 histori臋. By艂 sobie cz艂owiek, kt贸ry nie by艂 zbyt zamo偶ny i zdecydowa艂 obsadzi膰 pole takimi nasionami, jakie akurat mia艂 pod r臋k膮. A by艂y to nasiona papryczki tabasco. By艂o to w 1859 roku w Luizjanie, czyli miejscu o bardzo ciep艂ym, s艂onecznym klimacie. Papryczki super obrodzi艂y i zastanawia艂 si臋, co z nimi zrobi膰. Zapad艂a decyzja, aby spr贸bowa膰 otrzyma膰 produkt, kt贸ry b臋dzie mo偶na d艂ugo przechowywa膰. Pad艂o na sos. W sieci mo偶ecie znale藕c fajny film, jak robi膮 oryginalny sos tabasco. Ja zainspirowany tym filmem postanowi艂em zrobi膰 swoj膮 wersj臋 i przepis przedstawiam poni偶ej. Inspirowa艂em si臋 mocno orygina艂em, ale nie wszystkie etapy by艂y mo偶liwe do wykonania. Rezultat i tak jest 艣wietny.

Sk艂adniki:

  • R贸偶ne papryczki – ja u偶y艂em r贸偶nych gatunk贸w, wzi膮艂em wszystko, co mi zosta艂o po sezonie, cz臋艣膰 by艂a zielona a sos i tak wyszed艂 czerwony, nie podaj臋 ilo艣ci, bo jest dowolna, polecam jedynie zwa偶y膰 papryczki, bo nast臋pny krok zale偶y od wagi
  • S贸l – potrzebujemy 2-3% soli bior膮c pod uwag臋 mas臋 papryczek
  • Ocet – jaki艣 dobry ocet, kt贸ry ma troch臋 smaku, ja u偶y艂em jab艂kowego oraz winnego

Wykonanie:

  1. Papryczki nale偶y posieka膰, nie polecam blendowania, poniewa偶 pestki nie powinny by膰 zmielone – dodaj膮 goryczy, kt贸ra jest zb臋dna. przy siekaniu nawet ostrym no偶em, nasionka pozosta艂y w wi臋kszo艣ci nienaruszone.

2. Przek艂adamy posiekane papryczki do s艂oika, naczynie warto dobra膰 tak, aby zosta艂o jak najmniej powietrza nad papryczkami.

3. Zasypujemy od g贸ry sol膮 i odstawiamy w ciep艂e miejsce. Zale偶y nam na tym, aby nasze papryczki zacz臋艂y fermentowa膰 (ukisi艂y si臋). Aby mie膰 pewno艣膰, 偶e rozwine si臋 nam w艂a艣ciwy proces fermentacji (nie alkoholowej), mo偶emy doda膰 troch臋 p艂ynu z innej kiszonki. Zostawiamy na kilkana艣cie dni, czekamy a偶 przestanie si臋 wydostawa膰 gaz w formie b膮belk贸w.

4. Przek艂adamy wszystko do dwa razy wi臋kszego naczynia i dodajemy octu. Ja doda艂em ok 30% masy ostrych papryczek. Jak sos b臋dzie za ma艂o octowy, mo偶emy doda膰 wi臋ksze ilo艣ci na ka偶dym p贸藕niejszym etapie.

5. Teraz nast臋puje najbardziej czasoch艂onny proces i tutaj jest g艂贸wna r贸znica w stosunku do oryginalnego przepisu. W Luizjanie sos na tym etapie trafia do mieszade艂, gdzie bez przerwy jest mieszany par臋 miesi臋cy. Nie mia艂em pomys艂u na takie mieszad艂o, wi臋c po prostu wstrz膮sa艂em nastawem kilka razy dziennie przez 2 miesi膮ce. W pewnym momencie widzimy, 偶e kawa艂ki papryczek zaczynaj膮 si臋 rozpada膰 na mniejsze, to jest ten moment, kiedy zbli偶amy si臋 do ko艅ca procesu.

5. Mo偶emy ca艂o艣c odfiltrowac na sitku. Polecam metalowe o drobnych oczkach, mo偶na g臋st膮 cz臋艣膰 sosu dodatkowo przetrze膰. Sos jest prawie gotowy, teraz wystarczy spr贸bowa膰 i ewntualnie doda膰 soli albo octu. Po przelaniu do buteleczek i d艂u偶szym staniu w lod贸wce, g臋ste elementy opadaj膮 bli偶ej dna. Ale wystarczy wstrz膮sn膮膰 przed u偶yciem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *